Artykuł sponsorowany

Cechy kukurydzy pastewnej

Cechy kukurydzy pastewnej

Kukurydza to najważniejsza roślina pastewna w strefie klimatów umiarkowanych. Jest jedną z najlepszych i najchętniej wybieranych pasz objętościowych i energetycznych w żywieniu bydła opasowego i mlecznego. Nie wszystkie odmiany tej rośliny nadają się jednak równie dobrze na cele paszowe. Jakimi cechami powinna charakteryzować się kukurydza pastewna?

Wysoki plon ogólny suchej masy

Przy wyborze odmiany kukurydzy do produkcji paszy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na plon ogólny suchej masy. Odmiany o dużej biomasie, wysokie i obficie ulistnione, zapewniają wyższy plon masy kiszonkowej niż odmiany o bardziej kompaktowej budowie. Bardziej plenne są odmiany później dojrzewające, ale warto pamiętać, by dopasować wczesność do rejonu uprawy – tak aby ziarno osiągnęło dojrzałość fizjologiczną w odpowiednim momencie. Dzięki temu kiszonka zachowa najlepsze parametry jakościowe.

Wysoka koncentracja energii oraz strawność włókna

W żywieniu przeżuwaczy kluczowym parametrem kiszonki jest odpowiednio wysoka koncentracja energii. Energia ta pochodzi z dwóch źródeł: skrobi znajdującej się w ziarnie oraz włókna obecnego w częściach wegetatywnych roślin: łodydze, liściach, osadce oraz liściach okrywowych. Z tego powodu kukurydza pastewna powinna wyróżniać się wysokim plonem ziarna oraz jego udziałem w kiszonce.

Przy rozpatrywaniu wartości energetycznej paszy należy wziąć pod uwagę jakość i strawność włókna. Wraz z rozwojem rośliny ilość niestrawnych substancji w łodygach i liściach rośnie, ale przyrost skrobi w ziarniakach jest jeszcze większy. Dzięki temu w trakcie dojrzewania kukurydzy zwiększa się zawartość łatwo strawnych węglowodanów, a spada udział trudno strawnego włókna, co przekłada się na wyższą wartość energetyczną paszy. Mając to na uwadze, kukurydzę na kiszonkę, której nasiona dostępne są między innymi w sklepie Małopolskiej Hodowli Roślin, najlepiej zbierać przy dojrzałości woskowej ziarna, gdy zawartość suchej masy waha się w granicach 30-35%.

Parametr „stay-green”

Dla kukurydzy pastewnej ważny jest także parametr „stay-green”. To zdolność do utrzymania „zieloności” części wegetatywnych roślin w okresie dojrzewania, co umożliwia dłuższą akumulację składników pokarmowych i większą koncentrację suchej masy w kolbach. Przekłada się to na wydłużony okres zbioru i przydatności do zakiszania ze względu na wyższą zawartość wody w liściach i łodygach.

Odmiany kukurydzy mogą znacznie różnić się między sobą plonem ogólnym suchej masy, koncentracją energii i innymi opisanymi powyżej parametrami. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto więc dokładnie przyjrzeć się poszczególnym odmianom i wybrać taką, która jest najlepiej dopasowana do przeznaczenia oraz rejonu uprawy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.