Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak założyć kompostownik?

Spis treści
- Dlaczego warto kupić gotowy kompostownik?
- Na co zwrócić uwagę podczas zakładania kompostownika?
- Co można, a czego nie należy kompostować?
Kompostowanie to proces przetwarzania różnego rodzaju odpadów biologicznych w kompost, który następnie może zostać wykorzystany do użyźniania gleby i zasilania roślin ogrodowych. Planując założenie kompostownika, można wykorzystać do tego celu gotowy pojemnik, samodzielnie stworzyć jego odpowiednik lub też ograniczyć się do usypania pryzmy z odpadami. Przedstawiamy najważniejsze zasady, których należy przestrzegać podczas zakładania kompostownika.
Dlaczego warto kupić gotowy kompostownik?
Przed założeniem kompostownika należy zdecydować, jakiego rodzaju urządzenie najlepiej sprawdzi się w ogrodzie. Najlepszym rozwiązaniem są gotowe kompostowniki. Takie pojemniki wykonywane są z wysokiej jakości tworzyw sztucznych. Kompostowniki dostępne są w różnych pojemnościach. Ich ogromną zaletą jest fakt, że wystarczy umieścić je w wybranym miejscu i od razu można rozpocząć kompostowanie resztek organicznych. Nie wymagają dużego nakładu pracy, w przeciwieństwie do samodzielnie budowanych skrzyń na kompost. Są estetyczne i zapobiegają rozprzestrzenianiu się nieprzyjemnych zapachów, co może mieć miejsce w przypadku otwartych pryzm odpadów.
Na co zwrócić uwagę podczas zakładania kompostownika?
Zakładając kompostownik, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego lokalizację. Wskazane jest wybranie miejsca zacienionego i osłoniętego od wiatru. Warto wybrać zakątek ogrodu oddalony od domu. Drugą kwestią, która ma duże znaczenie podczas zakładania kompostownika, jest jego prawidłowe ustawienie na gruncie. Nie należy umieszczać pojemnika na podmurówce czy podkładzie. Kompostownik musi być ustawiony bezpośrednio na ziemi, co umożliwi przenikanie do rozkładanej materii mikro- oraz makroorganizmów. W przypadku pojemników zamkniętych, posiadających dno, konieczne jest dodanie startera kompostowego, zawierającego odpowiednie mikroorganizmy.
Po odpowiednim ustawieniu kompostownika, można przystąpić do przetwarzania resztek biologicznych. Kompost układa się warstwami. Na spodzie powinna znaleźć się warstwa drobnych odpadów organicznych, następnie ziemia ogrodowa, po czym znowu warstwa odpadów. Po kilku tygodniach warto pamiętać o przełożeniu kompostu, co powoli na jego napowietrzenie i w efekcie przyspieszenie procesu kompostowania.
Co można, a czego nie należy kompostować?
Zakładając kompostownik należy mieć świadomość, że nie wszystkie odpadki organiczne można do niego wrzucać. Jak wyjaśnia ekspert ze sklepu ogrodniczego online Sklep Kwiecisty: kompostować można obierki warzyw i owoców, rozdrobnione gałęzie, liście i skoszoną trawę. Nie należy natomiast wrzucać do kompostu resztek pochodzenia zwierzęcego, to jest mięsa, kości czy nabiału. Wyjątek stanowią skorupki jaj. Ostrożnie trzeba podchodzić do chwastów. Części nasienne tych roślin nie powinny być kompostowane, bo sprzyjałoby to ich rozprzestrzenieniu.
Wybierając gotowy kompostownik do ogrodu, warto zastanowić się najpierw nad tym, jakie odpadki organiczne będą do niego wrzucane. Jeśli ma on pomieścić nie tylko obierki warzyw i owoców, ale także skoszoną trawę, liście i gałęzie, to powinien cechować się większą pojemnością. Dobrze dobrany do potrzeb i odpowiednio przygotowany kompostownik to gwarancja uzyskania wartościowego kompostu dla roślin ogrodowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana