Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Polska jako potęga w produkcji jabłek
W polskich sadach rosną różne drzewa owocowe. Najwięcej wśród nich jest jednak jabłonek. Polska bowiem słynie nie tylko w całej Europie, ale też na świecie z produkcji i eksportu tych owoców do różnych krajów. Polskie jabłka cieszą się w pełni zasłużonym uznaniem wśród zagranicznych odbiorców głównie ze względu na swoje walory smakowe, odżywcze oraz wizualne. Poznaj podstawowe zalety tych owoców oraz dane dotyczące jego eksportu.
Polskie jabłka – smaczne i zdrowe owoce
Jabłka są uprawiane w Polsce od wielu lat. Występują one w rozmaitych odmianach, dlatego też poszczególne owoce zazwyczaj różnią się między sobą wielkością, barwą, smakiem oraz poziomem soczystości. Jabłka w przeciwieństwie do wielu innych owoców nadają się do skonsumowania w całości (jedynie bez charakterystycznego ogonka). Tego typu produkty żywnościowe, z których często są wytwarzane różnego rodzaju przetwory owocowe, zawierają w sobie mnóstwo witamin, minerałów oraz innych substancji odżywczych. Do ich dobroczynnych składników z całą pewnością można zaliczyć wykazujące działanie przeciwutleniające polifenole, a także pektyny i błonnik. Te ostatnie wywierają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną wyściełającą układ pokarmowy, znacząco poprawiając perystaltykę jelit. Jabłka są zatem naturalnym sprzymierzeńcem osób borykających się z notorycznie nawracającym problemem zaparć.
Eksport polskich jabłek w liczbach
Relatywnie niewielu Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że rodzime jabłka cieszą się ogromną popularnością wśród odbiorców z zagranicy. Według ostrożnych szacunków rokrocznie w Polsce produkuje się około 3 mln ton jabłek, z których duża część trafia na eksport. Rodzimi producenci owoców od lat utrzymują się w ścisłej czołówce krajów wypuszczających na światowy rynek największą liczbę jabłek. Polska zajmuje pod tym względem pierwsze miejsce w całej Unii Europejskiej oraz trzecie na świecie, ustępując pola jedynie Chinom oraz Stanom Zjednoczonym. Jabłka znad Wisły trafiają do kilkudziesięciu krajów na całym świecie. Wśród największych odbiorców wspomnianych towarów należy wymienić przede wszystkim Białoruś, a także Egipt oraz Kazachstan. Wspomniane kraje w 2019 roku miały udział w całym eksporcie polskich jabłek na poziomie odpowiednio 22,6%, 13,5% oraz 8,5%.
Polskie jabłka wykorzystywane powszechnie w wytwarzaniu przetworów przez takie firmy, jak Lomania Polsko-Francuska Spółka z. o. o., doskonale nadają się też do wyrabiania soków naturalnych. W eksporcie tego towaru Polska również nie ma sobie równych w Unii Europejskiej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana